Световната икономика ще изтрие $1 трлн. заради войната

Русия ще може да избегне рецесията

03.03.2022 | 12:14 Редактор: Тодор Петров
Световната икономика ще изтрие $1 трлн. заради войната

Войната в Украйна може да доведе до забавяне на икономическия растеж и повишаване на цените на основните продукти, предупреждава анализ на британския Национален институт за икономически и социални проучвания, цитиран от Bloomberg.

Веригите на доставките ще бъдат засегнати допълнително, а монетарната и фискалната политика ще бъдат преразгледани, пишат анализаторите. Така кризата носи допълнителен икономически стрес за системата, засегната от коронавируса.

Световната икономика ще изтрие 1 трлн. долара, а проблеми с веригите на доставки ще намалят нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 процентен пункт до 2023 година, е записано в доклада. Европа, която има задълбочени връзки с Украйна и Русия - основни доставчици на суровини и енергийни продукти, ще бъде изложена най-тежко на тези последици.

Реално Русия ще може да избегне рецесията, защото ефектът от санкциите до голяма степен ще бъде туширан от високите цени на газа и петрола, които изнася. Но брутния вътрешен продукт на страната ще бъде с 2,6% по-нисък от предишни прогнози към края на 2023 година, а колапсът на рублата ще повиши инфлацията над 20%.

Четете повече в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК