Интубираният българин в Корфу е с много ниска сатурация, стотици документи са изгорели

В социалните мрежи се появиха снимки, разпространени от българи, търсещи своите близки

19.02.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден продължава операцията по спасяването на пътниците от ферибота, който се запали в Йонийско море. 7 са издирваните българи, има съмнения за други двама, които се издирват, но не е изяснена самоличността им.

На борда са пътували общо 127 българи.

Часове след огнения ад край Корфу, българското правителство сформира специален кризисен щаб. По информация на Министерството на външните работи двама българи са настанени в болница. А трима пожарникари също са настанени в лечебни заведения, след като са опитали да се доближат до горящия ферибот.

"Сред евакуираните граждани има и деца, като всички са добре. Двама души са настанени в лечебно заведение в остров Корфу. Единият е с много ниска сатурация и е интубиран", каза зам.-министърът на външните работи Велислава Петкова.

Нашите сънародници ще бъдат транспортирани до Игуменица. От там те ще могат да продължат по тяхно желание или обратно към България, или да продължат към Италия.

"МвНР съдейства по всички възможно начини включително и за безпрепятственото им връщане в страната", допълни Петрова.

За да помогнат - Съюзът на българските транспортни работници отвори специална гореща линия, където да събират информация за издирваните лица. На много от шофьорите документите и телефоните са изгорели. Затова и събирането на информация става по-сложно. 

Пламъците унищожават и над 30 камиона, собственост на пловдивска транспортна фирма. Нейният управител все още няма информация за двама от своите служители.

А в социалните мрежи се появиха снимки, разпространени от българи, търсещи своите близки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК