Българин с първи думи за трагедията край Корфу, щетите са за милиони

Нашенци са останали без документи заради спешната евакуация

18.02.2022 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Пожар е избухнал тази сутрин на борда на ферибот, превозващ 239 пътници и 51 души екипаж, в Йонийско море. На борда са пътували 127 български граждани.

Пламъците на "Юрофери Олимпия" избухват около 4 часа сутринта, два часа след отплаването му от гръцкото пристанище Игуменица край остров Корфу. Плавал е в посока Бриндизи, Италия. На него е имало 231 пътници и 59-членен екипаж. 

Пътниците са събудени от спешната евакуация. Казано им е, че трябва спешно да напуснат каютите си, разказва Веселин Делибашев, който е един от десетките български шофьори на камиони на кораба.

"С два кораба ни докараха - италиански и гръцки. Действаха много добре, нямаше паника, нямаше нищо", каза Делибашев.

Евакуираните са били транспортирани на остров Корфу, където са настанени в 4 хотела.

"След като ни върнаха - кораби останаха да гасят. И хеликоптери да оглеждат, ако има някой", допълни шофьорът на камион.

Часове наред собственикът на пловдивската транспортна фирма, към която работят 37-те шофьори, поддържа връзка с тях. До ранния следобед той има контакт и с българския шофьор, заклещен в гаражното отделение. После обаче му е паднала батерията и вече връзка няма. 

По думите му това е огромна трагедия. А щетите от изгорелите 33 камиона на пловдивската фирма са между 5 и 10 милиона евро.

"Един от шофьорите ни е на средно ниво в трюма, затворили са се, ще режат кораба отвън. Отгоре, отдолу е пожар, за да изкарат двамата, единият е мой шофьор. С трима от шофьорите нямаме никаква връзка. Никой не ги е виждал. Не знаем нищо за тях, което е най-лошото", коментира собственикът на пловдивската транспортна фирма Илиян Филипов.

"Говорил е по телефона с нашите шефове, но в един момент батерията му е паднала", сподели още Веселин Делибашев.

Някои от българите обаче са останали без лични документи заради спешната евакуация.

"Личната ми карта е в мен, но 13 човека нямат никакви документи", добави Делибашев.

Четирима от пътниците са настанени в болница с леки травми. Свидетели разказали пред "Гранична полиция", че огънят е тръгнал от гаража на ферибота, където са били паркирани над сто камиона.

Властите се опасяват дали в ТИР-овете не е имало и нелегални мигранти, които понякога използват тази връзка за прехвърляне в Италия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК