Маските падат - В Италия носенето им на открито вече е по желание

Облекчават мерките в страната, но предпазливо

15.02.2022 | 11:45 Редактор: Ваня Кузманова
Маските падат - В Италия носенето им на открито вече е по желание

В Италия носенето на маски на открито вече не е задължително. Хората изключително много се радват. "Щастлива съм", казва 42-годишната Сара, собственичка на бутик в римския квартал Триесте. Тя се надява, че най-лошото вече е отминало. 

Италия бе първата страна в Европа, която наложи задължителното носене на маски през април 2020 година. Оттогава до днес то е било отменяно само временно - за няколко месеца. Все пак и в Италия от най-високо ниво продължават да се отправят призиви - въпреки сегашните облекчения опасността от коронавируса не бива да се подценява.

Рестрикциите се приеха без големи протести

Краят на задължителните маски е ново начало за Италия - страната, в която преобладаващата част от населението прие ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, без големи протести. Една от най-известните италиански социоложки - Кармен Лекарди от университета в Милано, дава следното обяснение за отношението на италианското общество към пандемията: "Запретнахме ръкави и си казахме - ще се справим заедно с това предизвикателство, в противен случай не бихме могли да излезем от тази сложна ситуация". Въпреки големите предизвикателства в здравеопазването и икономиката, Италия преодоля кризата много по-хармонично от други държави, пише DW

Солидарността на италианците

Отпорът обаче беше минимален. Но за тази обществена подкрепа в Италия си има причини, казва Лекарди. 

Възстановеното доверие към институциите

Почти 90% от хората в Италия над 12 години са ваксинирани. Лекарди е убедена, че това е свързано с провежданата политика: "Въпреки всичко се породи едно ново доверие към институциите". 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години