Лавинообразно държави от цял свят призовават гражданите си да се евакуират от Украйна

Появи се информация за очаквано затваряне на въздушното пространство

13.02.2022 | 16:09 Редактор: Елеонора Танева

30 са държавите, които препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна. В същото време телефонният разговор между президентите Байдън и Путин не доведе до пробив в търсенето на изход от кризата. 

По време на едночасовия разговор, Джо Байдън отново е предупредил - ако Русия ще се изправи пред "бързи и тежки санкции", ако нахлуе в Украйна. Американският президент е подчертал пред руския държавен глава Владимир Путин, че Съединените щати и съюзниците са подготвени за всички сценарии. Но пътят за решаване на конфликта чрез дипломация остава отворен.

"Ние и нашите съюзници бяхме пределно ясни - ако президентът Путин предприеме военни действия, ще наложим тежки икономически санкции в координация с нашите партньори и съюзници по света. И ще укрепим способностите на Украйна да се защитава", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Въпреки че напрежението между двата лагера остава високо, двамата лидери са се съгласили да продължат контактите на всички нива. Съветникът по външна политика на Кремъл - Юрий Ушаков, определи разговора като балансиран и делови. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че руска атака е неизбежна.

"Изкуствено раздухват истерия около така нареченото планирано руско нахлуване, сочат даже дати на нахлуването. А паралелно с това заедно със съюзниците си, помпат военните мускули на Украйна", коментира Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин. 

Заради влошаването на обстановката, се увеличават държавите призовали гражданите си да напуснат. Съобщава се и за възможно затваряне на въздушното пространство на страната от утре.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Аз пък смятам да намина Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
бягат
преди 2 години
Плъховете напускат потъващия кораб! А Зеленски моли Баидън спешно да посети Украйна?! Може би, с голяма пратка памперси.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Абе нещата не вървят на добре...тия хора нормални ли са в днешния технологичен свят война ще правят...толкова е детинско...и страшно...дано Бог помага и вразуми лудите на деня... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
А Путин към Байдън или имате инфо само от Байдън Сигнализирай за неуместен коментар