Британец почина от треска Ласа, семейството донесло заразата от Западна Африка

Това са първите случаи на вируса в Обединеното кралство от 2009 г.

13.02.2022 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева
Британец почина от треска Ласа, семейството донесло заразата от Западна Африка

Британец е починал след заразяване с вируса на хеморагичната треска Ласа. Това съобщиха здравните власти на Обединеното кралство, цитирани от Ройтерс. По-рано тази седмица властите обявиха за два случая на опасния вирус, като трето лице бе под наблюдение.

Заболелите са от едно семейство и са свързани със скорошно пътуване до Западна Африка. Това са първите идентифицирани случаи в Обединеното кралство от 2009 г.

Един от тримата заразени се е възстановил напълно.

Хеморагичната треска Ласа се причинява вирусно заболяване, което се среща предимно в страни от Западна Африка, включително Нигерия, Сиера Леоне, Мали, Либерия и Гвинея. Предава се на хората главно чрез храна или предмети от бита, замърсени с урина и изпражнения на заразени плъхове.

Най-честите симптоми включват постепенно поява на треска, неразположение и обща слабост, и това може да прогресира до главоболие, повръщане и диария.

Различни степени на глухота се срещат и при 25% от възстановените пациенти.

В най-тежките случаи, подуване на лицето, течност в белите дробове, кървене от устата, носа, вагината или стомашно-чревния тракт и ниско кръвно налягане могат да се проявят като симптоми, информира СЗО.

Вирусът може да се разпространява между хората, но само чрез телесни течности. Около 1% от случаите се оказват фатални, като смъртта настъпва в рамките на 14 дни, съобщи БГНЕС.

Тъй като симптомите на треската Ласа са толкова разнообразни и неспецифични, клиничната диагноза често е трудна, особено в началото на заболяването. И в момента няма ваксина срещу него.

Всяка година в Западна Африка се диагностицират между 100 000 до 300 000 случая на треска Ласа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК