Безкрайни полета и огромни фирми: На Чехия ѝ писна от богатите барони и иска революция

Няма друга страна в ЕС, в която толкова голяма част от аграрните субсидии да отива у толкова малко на брой големи концерни

12.02.2022 | 11:43 Редактор: Жаклина Иванова
Безкрайни полета и огромни фирми: На Чехия ѝ писна от богатите барони и иска революция

Безкрайни полета, огромни фирми, богати барони - чешкото селско стопанство е специален случай. Няма друга страна в ЕС, в която толкова голяма част от аграрните субсидии да отива у толкова малко на брой големи концерни. В Чехия средната площ на обработваемите земи на фирмите се движи около 130 хектара и е осем пъти по-висока от средните нива за ЕС. А има ли стремеж за промяна?

Новото либерално-консервативно правителство на премиера Петр Фиала, който дойде на власт през декември, смята да промени това. То планира аграрен и екологичен обрат, така че Чехия отново да стане част от процесите на реформа в европейската аграрна политика. Предвидено е да има таван за получаваните от стопанствата субсидии. Правителството смята да насърчава по-малките фирми, особено ако те развиват екологично земеделие или ако преминат към него.

Други цели в програмата са свързани с насърчаването на биоразнообразието, грижата за околната среда и подкрепата на местни и регионални производители на хранителни стоки. Тази нова стратегия на правителството беше представена в средата на януари 2022, но ще влезе в сила от 2023 година.

За разлика от много други европейски държави, сред които и Германия, в новата чешка коалиция, състояща се от пет доста различни по характер партии, цари консенсус относно необходимостта от обрат в аграрната политика. Причината за това, може да се сведе до едно име: Андрей Бабиш. Бившият премиер е милиардер, натрупал своето състояние предимно от селското стопанство и производството на храни.

Неговият холдинг Агроферт стопанисва 116 000 хектара в Чехия и е един от най-големите получатели на европейки субсидии. Между 2014 и 2021, когато Бабиш беше първо финансов министър, а после и премиер, аграрните гиганти в Чехия получаваха все повече аграрни субсидии - в контраст с тенденциите в други страни от ЕС. А най-много европари се вливаха в касата на Агроферт. В сравнение с малките фирми големите концерни получаваха значително по-високи годишни добавки за хектар обработваема площ. В резултат на това през последните години броят на малките стопанства последователно намаляваше, пише DW.

Това развитие предизвикваше редица критики в самата Чехия, ЕП също многократно разкритикува аграрната политика на Бабиш. А срещу него все още се води съдебна процедура за измами с европейски субсидии.

От 2023 нататък аграрните субсидии за големите концерни ще намалеят. Досега те получаваха по 80 евро повече за хектар, отколкото малките фирми. Това съотношение в бъдеще ще се преобърне: субсидиите за големите концерни ще намалеят до 11 100 крони (444 евро) за хектар годишно, а за малките - ще се увеличат до 13 400 крони (536 евро). Развиващите биоземеделие ще получават дори по 800 евро на хектар годишно.

За Чехия това развитие си е направо революция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК