fallback

Заради 36 млрд. евро Полша отстъпва пред ЕС за върховенството на закона

Полският президент предложи законопроект за премахване на спорен механизъм за наказване на съдиите

04.02.2022 | 09:24 Автор: Здравко Черкезов

Президентът на Полша Анджей Дуда ще предложи законопроект за премахване на спорен механизъм за наказване на съдиите в опит да сложи край на спора за върховенството на закона в страната с Европейския съюз, пише Bloomberg. 

Този ход идва на фона на безизходицата в правителствените преговори за това как да се реши ескалиращият спор с Брюксел заради отстъплението от демократичните норми. 

Противопоставянето вече струва на Полша милиарди евро под формата на средства, задържани от програмата на Блока за стимулиране на пандемията, и я подлага на ежедневни глоби.

"Искам да дам на правителството инструмент за прекратяване на спора с Европейската комисия", каза Дуда в изявление пред репортери във Варшава в четвъртък. "Този спор не е това, от което Полша се нуждае в момента."

Обявяването на предложението даде тласък на курса на злотата. Още не е ясно дали правителството ще има достатъчна подкрепа в парламента, за да приеме законопроекта, който предлага да бъде закрита дисциплинарната камара, за която върховният съд на ЕС постанови, че е незаконна, със състав от 11 съдии.

Предишните предложения на правителството за премахване на механизма се провалиха поради разногласия в управляващата коалиция, в която министърът на правосъдието Збигнев Зиобро заема все по-конфронтационна позиция спрямо ЕС. 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback