Дания разхлаби изцяло мерките срещу пандемията. Ще последва ли примера ѝ Германия?

Германският вирусолог Кристиан Дростен смята, че е рано за подобен ход

02.02.2022 | 16:36 Редактор: Ваня Кузманова
Дания разхлаби изцяло мерките срещу пандемията. Ще последва ли примера ѝ Германия?

Дания стана първата страна от ЕС, която отмени изцяло ограниченията в пандемията – въпреки оставащия доста висок брой на новозаразените. Дали Германия може да я последва, особено след като знаем, че Омикрон протича по-леко?

Разхлабване на мерките за Великден?

Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен е рано за подобен ход – поради все още недостатъчно високия брой ваксинирани в Германия. Мнението на експерта е, че успокояване в пандемичната ситуация може да се очаква по Великден. "Убедени сме, че пренасянето на заразата за момента се дължи основно на училищата. Но най-късно по време на великденската ваканция това ще спре", казва той. Освен това времето ще се затопля, а заболеваемостта трябва да спре да нараства толкова бързо, добавя той.

Дростен изразява и надеждата, че през лятото броят на ваксинираните германци ще стане достатъчно висок, като решаваща е третата ваксина, както сочат нови данни от Англия. Дростен сравнява бустерната ваксина с "тунинг", тъй като тя прави имунната реакция "по-добра, по-специална и по-устойчива". Очакванията на експерта са, че през следващите 2-3 години необходимостта от реимунизации ще спадне.

Хаосът с данните

Германия обаче има сериозен проблем с данните за броя на ваксинираните. Освен това никой не знае колко точно са оздравелите след преболедуване от Ковид. Сведенията от болниците за заетостта на леглата идват със закъснение, а и не са точни. По тази причина при оценката на варианта Омикрон Германия разчита предимно на чуждестранни проучвания, като например от Великобритания, Дания и САЩ, посочват критично от Експертния съвет по коронавируса, който съветва германското правителство, пише DW

Лоша дигитална инфраструктура

Нищо не пречи Германия да си направи имунизационен регистър или пък здравните служби да бъдат свързани в мрежа. Сега всяка здравна служба работи самостоятелно, като на места дори работата не е напълно дигитализирана и се използват факсове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК