Турска певица "обиди" Адам и Ева, Ердоган се закани да ѝ изтръгне езика

"Никой няма право да обижда пророка Адам", категоричен бе президентът по време на петъчната молитва

26.01.2022 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
Турска певица

Преди пет години Сезен Аксу възпя Адам и Ева, наричайки ги "незнаещи". До този момент никой не се беше възмутил от този факт, макар че ислямската религия счита Адам за пророк. Сега обаче религиозно-консервативните среди взеха да нападат певицата яростно, пише DW.

Сред критиците е и Ерол Булут, който направи изявление за медиите пред сградата на съда в Истанбул: "Всеки, който атакува нашата религия, нашата вяра и нашите ценности, трябва да знае: това вече не е старата Турция. Исполинът се пробуди. Уважаеми граждани, свещените писания казват, че истинската вяра и фалшът завинаги ще си останат врагове. Ние стоим на страната на вярата. Ние сме защитниците на тази вяра."

Ердоган с още по-радикална закана

По време на петъчната молитва в джамията президентът Ердоган се изрази още по-радикално: "Никой не може и не бива да изрича обиди срещу светия Адам. Ако някой все пак го стори, наш дълг е да му изтръгнем езика от устата”, каза президентът.

Ислямският теолог Ихсан Елиаджик не спомена изрично името на Ердоган, но в интервю по турската телевизия обвини консервативните политици в злоупотреба с религията: "Да говориш за откъсване на езика по време на петъчната молитва в джамия е все едно нанасяш последен удар срещу някого". Според Елиаджик, Ердоган е взел на прицел певицата и манипулира общественото мнение. "Отсега нататък подобни кампании ще ни заливат като вълни", каза още теологът.

Певицата Аксу не е единствената жена, която има проблеми заради критични изказвания. Известната турска телевизионна журналистка Седеф Кабаш от два дни е в един женски затвор в Истанбул.

Кабаш и Аксу не се предават

Полицията арестува Кабаш в събота вечерта за обида на президента. В Турция това е престъпление, което се наказва с до четири години затвор. Има хиляди съдебни дела и разследвания за обида на президента. Мурат Йеткин обясни в своя канал в YouTube, че Ердоган вярва, че може да си спечели уважение, като забрани на другите да го критикуват: "Ердоган иска всеки, който го критикува, да съжалява."

Но в случая с Кабаш това изглежда не се получава. Според адвоката ѝ тя ни най-малко не се страхува, защото е права. Сезен Аксу пък получи подкрепа от над 200 творци, сред които беше и нобеловият лауреат Орхан Памук. Един новинарски портал написа: "Сезен Аксу е гордост за всички нас. Няма да сме народ и страна, ако потискаме нашите творци".

67-годишната певица изобщо не мисли да прекланя глава. Тя написа нова песен, в която се казва: "Не можеш да изтръгнеш езика ми. Пиша от 47 години. И ще продължавам да пиша".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК