Протести срещу "зелените сертификат", французите ще живеят по нов начин

В Брюксел демонстрацията прерасна в безредици

24.01.2022 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Ресторанти, барове, дискотеки, обществен транспорт - за всички над 16 години във Франция публичните места вече са достъпни само срещу ваксинация. Правителството се надява мярката да доведе до имунизацията на близо 4 милиона души, които все още не са си поставили доза.

Нови правила за ваксинираните се обмислят и в Англия. Премиерът Борис Джонсън заяви, че за тях може да отпадне задължителния тест при влизане в страната.

"Това, което правим с пътуванията, е да покажем, че тази страна е отворена за бизнес, отворена за хората, които искат да я посетят", заяви премиерът на Великобритания.

На този фон расте недоволството сред британските медиците заради въвеждането на задължителна ваксинация за тях. През почивните дни в редица градове се проведоха протести срещу заповедта, която задължава медици, работещи на първа линия, да имат първа доза до 3 февруари и да са напълно имунизирани до 1 април.

Протести и в Белгия. В Брюксел демонстрацията срещу "зелените сертификати" прерасна в безредици. Част от протестиращите нанесоха сериозни щети, имаше и палежи. За да разпръсне тълпата, полицията използва сълзотворен газ и водни струи.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК