Полша ще трябва да плати 70 млн. евро глоба на ЕК за нарушения в съдебната власт

Случаят е един от многото спорове между ЕС и управляващата партия в страната

20.01.2022 | 22:35 Редактор: Теодора Патронова
Полша ще трябва да плати 70 млн. евро глоба на ЕК за нарушения в съдебната власт

Европейската комисия изпрати на Полша предизвестие да плати около 70 милиона евро глоби за това, че не е отменила незаконния дисциплинарен режим за съдиите, каза говорител на комисията, което е ескалация в спора между Варшава и Европейския съюз.

Случаят е един от многото спорове между ЕС и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS), която дойде на власт през 2015 г. и оттогава е изправена пред обвинения в подкопаване на демократичните свободи.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер каза пред държавната информационна агенция PAP в четвъртък, че Европейската комисия се намесва във въпроси, които трябва да бъдат запазени за държавите-членки и че няма правно основание за това.

Комисията казва, че дисциплинарната система за съдиите позволява политическа намеса в съдилищата и следователно нарушава законите в 27-членния ЕС, както и в Полша, които установяват независимостта на съдебната власт.

Споровете на Полша с ЕС вече излизат скъпо на страната. Брюксел блокира достъпа на Полша до милиарди евро стимули от ЕС, предназначени да подпомогнат икономическото възстановяване от пандемията от Ковид-19.

Други средства от споделения бюджет на ЕС от 1,1 трилиона евро до 2027 г. също са застрашени, тъй като блокът става все по-твърд в отказването на пари на държави, които биха могли да насочат сумите в подкрепа на политики, които подкопават либералните демократични принципи.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК