Контактни сме, но не се заразяваме с Ковид-19 - защо?

Това може да се дължи на факта, че вече сте го прекали, дори без да знаете

20.01.2022 | 16:27 Редактор: Ваня Кузманова
Контактни сме, но не се заразяваме с Ковид-19 - защо?

Единият партньор е заразен, но не и другият, положителни тестове на децата, но отрицателни при родителите. Това е конфигурация, която може да бъде объркваща, но не е необичайна. Въпреки че споделят жизнено пространство и храна със заразен човек, тези хора не се заразяват с вируса. 

Имунитет след инфекция или след ваксинация

Първата хипотеза, най-очевидно, е тази за предишно заразяване с един от вариантите на SARS-CoV-2.Всъщност, ако човек в домакинството не се зарази с Ковид-19 докато живее с някой, който е дал положителна проба, това може да се дължи на факта, че вече го е прекарал преди, дори без да знае - асимптоматично.

По този начин последният е запазил патогена в своята имунна памет благодарение на специализирани клетки, които ще елиминират вируса. Следователно имунизираният човек в контакт с роднина, заразен с вируса, няма да развие болестта.

Този имунитет се придобива и чрез ваксинация. Не е известно колко дълго може да продължи имунитетът след ваксинация или инфекция. Имунният отговор варира при всеки човек и зависи от количеството антитела, които има, когато отново влезе в контакт с вируса.

Ако членовете на едно и също домакинство нямат същия имунен отговор или са били ваксинирани с интервал от няколко месеца, тогава някои може да са по-добре защитени от вируса от други. Появата на варианти, различни от оригиналния, какъвто е Омикрон, може да намали ефективността на имунитета, придобит по време на инфекция или ваксинация, насочена срещу предишен вариант.

Омикрон има повече от петдесет мутации в сравнение с първоначалния вариант на вируса, включително тридесет в спайк протеина, срещу който е насочена ваксината. Колкото повече мутации има един вариант, толкова по-трудно ще бъде разпознаването му от антителата и толкова по-малко човек ще бъде защитен от инфекция.

Повече по темата четете в puls.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК