Ане Франк била предадена на нацистите от еврейски нотариус

Арнолд ван ден Берг предал семейството ѝ, за да спаси своето

18.01.2022 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов

Една от най-големите трагедии от времето на Втората световна война е на път да бъде разгадана. Ново разследване дава отговор на въпроса "Кой предаде Ане Франк?". Екип, включващ бивш агент на ФБР, разкрива, че нотариус от еврейски произход вероятно е предал семейството на Франк, за да спаси своето.

В продължение на шест години екип, съставен от историци и други експерти, използва съвременни техники за разследване, за да разкрие случая. Стига се до извода, че Арнолд ван ден Берг е вероятно човекът, който е предал семейството на Ане Франк на нацистите. Екипът установява, че ван ден Берг не е изпратен в лагер, а е живял в Амстердам. Той е бил член на Еврейския съвет и е предавал информация на нацистите.

"В качеството си на член на Еврейския съвет той е имал достъп до адреси, на които евреите са се укривали. Когато Арнолд ван ден Берг е загубил всички протекции, които са го предпазвали от това да бъде изпратен към лагерите, той е трябвало да даде на нацистите, с които е бил в контакт, нещо ценно, за да могат жена му и той да останат в безопасност. Фактът, че е бил евреин, е означавало, че той е бил поставен в ужасна позиция от нацистите да направи нещо, с цел да спаси живота си", обясни бившият агент на ФБР Винс Панкок. 

Открити са и доказателства, които предполагат, че бащата на Ане Франк – Ото Франк, може да е знаел за предателството и да го е запазил в тайна. В досиетата на предишен следовател е открито и копие от анонимна бележка, изпратена до Ото Франк, идентифицираща Арнолд ван ден Берг като негов предател. 

"Хората по целия свят ще се чувстват зле с идеята, че евреин е предал друг евреин. Аз го вярвам. Това показва странния начин, по който е действал нацисткият режим и как е принуждавал хора да правят тези ужасни неща", посочи нидерландският документалист Тейс Байенс.

В продължение на две години, докато се укрива, Ане Франк пише своя дневник. Тя умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г., когато е била на 15-години. Дневникът ѝ, който е публикуван след нейната смърт, е най-известният разказ от първа лице за живота на евреите по време на войната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК