Парадокс: Защо Саудитска Арабия внася пясък и камили от Австралия?

Местното население обича камилското месо

17.01.2022 | 22:48 Редактор: Искра Ангелова
Парадокс: Защо Саудитска Арабия внася пясък и камили от Австралия?

По-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от пустини и полупустини. Именно из тях с камили хиляди години е бродило традиционното население на страната - бедуините. По принцип това са огромни пространства със силно оскъдна флора и фауна. Сега населението на Саудитска Арабия е съсредоточено около няколко големи града, разположени главно на брега на Персийския залив. 

Тук има повече от достатъчно пясък. А купуването на пясък прилича на внасяне на сняг в Русия или Канада през зимата - това звучи направо абсурдно, пише yandex.ru.

Защо Саудитска Арабия внася пясък от Австралия, която е на 11 хиляди километра? 

Причината е мащабното строителство в Саудитска Арабия. Ако искате да построите сграда, имате нужда от бетон. А бетонът се състои от три основни компонента: цимент, вода и инертни материали. Пясъкът обикновено действа като запълващ елемент. 

Не всички видове пясък обаче са създадени еднакви. Затова Саудитска Арабия внася плажен пясък, който е шлифован от потоците вода.

За производството на бетон е по-добре да се използва средно- до едрозърнест плажен пясък, който се намира в близост до водата. 

Пустинният пясък не е добър за строителство. Това е фин пясък, обрушен от ветровете. Има заоблени ръбове, които се свързват лошо помежду си. А и тези песъчинки трудно се комбинират с друго вещество. Пустинен пясък може да се използва ограничено, но, например, за изливане на фундаменти, със сигурност не може. 

Водната ерозия прави пясъчните зърна с по-остри ръбове, информира Money.bg.

Но в Австралия е забранено добиването на пясък по бреговете на реките и океаните. Жителите, а заедно с тях и политиците, са остро против - това ще нанесе удар върху водните ресурси на страната. 

За това в Австралия пясъкът се добива не на брега, а в пустинните във вътрешността на страната. И този пясък все още е с отлично качество! 

Защо е така? Факт е, че централната част на Австралия също някога е била покрита с вода. Там са останали солени почви от древното море. Пясъкът в централните райони на Австралия е запазил качеството си. Това е типичен плажен пясък, който е шлифован от водата в продължение на милиони години.

Още един любопитен факт - Австралия изнася не само пясък за Саудитска Арабия, но и... камили! 

Камилите са докарани в Австралия от британците от Индия и Афганистан през 19 век. Те са били удобен транспорт в тази страна дълги години. Но с разпространението на автомобилите нуждата от камили намалява. През 20-ти век австралийците ги пуснали в дивата природа. А в местните пустини камилите бързо се размножават. 

В Саудитска Арабия камилите силно не достигат. Тук това животно е не само национален символ и средство за забавление, но и едно от любимите им ястия - местното население обича камилското месо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК