Връщане към нормалността: Кога Европа ще се отнася към Ковид-19 като към грип?

Испания призовава Ковид-19 да се третира като ендемично заболяване

13.01.2022 | 18:29 Редактор: Жаклина Иванова
Връщане към нормалността: Кога Европа ще се отнася към Ковид-19 като към грип?

Испания призовава Ковид-19 да се третира като ендемично заболяване, подобно на грипа, като се превръща в първата голяма европейска държава, която изрично предлага на хората "нормален живот с вируса", пише Bloomberg.

Идеята постепенно набира популярност и може да предизвика преоценка на правителствените стратегии за справяне с вируса. В неделя британският министър на образованието Надим Захауи заяви пред ВВС, че Обединеното кралство е "на път да премине от пандемия към ендемия".

По-ниските нива на хоспитализация и смъртност при варианта Омикрон, въпреки рекордния брой заразени, накараха испанския министър-председател Педро Санчес да изкаже съблазнителната перспектива Европа да премине отвъд пандемичните ограничения и да се завърне към нормален живот.

"Трябва да оценим възможността за еволюцията на Ковид-19 от пандемия до ендемично заболяване", каза Санчес в радиоинтервю в понеделник, като добави, че може да се наложи европейските правителства да започнат да оценяват заболяването с различни параметри от използваните досега.

На места като Франция, Германия, Италия и Румъния, където се регистрират най-високите средни дневни нива на заболеваемост за цялата пандемия, може би е малко рано за подобни разговори. Освен това Световната здравна организация заяви във вторник, че при сегашното темпо повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта Омикрон през следващите два месеца.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК