Скандалите около британския премиер: Това ли е краят на ерата "Джонсън"?

Вече се знае за цели 12 съмнителни празненства около правителствената резиденция през 2020 година

13.01.2022 | 15:08 Редактор: Жаклина Иванова
Скандалите около британския премиер: Това ли е краят на ерата

Около премиера се вихрят партита, докато обикновените хора стоят затворени и нямат право да посетят дори умиращите си роднини. Този сюжет предизвика такова възмущение, че оставката на Джонсън вече е въпрос само на време.

Да си посипе главата с пепел: това рядко се случва на британския премиер Борис Джонсън. Вчера обаче той беше принуден да се оправдава и извинява пред британския парламент. А се знае, че Джонсън мрази да си признава грешките. Винаги предпочита да запретне ръкави и да си пробие път напред. На този фон вчерашното му извинение става особено многозначително - защото показва колко сериозно е положението за премиера и какво голямо негодувание се надига в редиците на собствената му партия.

В същото време обаче е факт, че извинението беше само половинчато. Джонсън призна единствено онова, което вече беше известно на обществеността. И изобщо не потвърди, че с партито под лъчите на залязващото слънце в собствената му градина на 20 май 2020 е нарушил действащия тогава локдаун. Премиерът се извини само заради това, че оценил неправилно ситуацията, разглеждайки случващото се в градината като "работна среща", пише DW.

Това извинение дава на Джонсън глътка въздух, докато излезе официалният доклад по случая. А междувременно вече се знае за цели 12 съмнителни празненства около правителствената резиденция през 2020 година.

Но купоните не са единственият проблем на Джонсън. Неговото правителство вече от месеци сякаш се занимава единствено с това да гаси пожари. И човек изобщо няма усещането, че там се извършват и политически усилия за добруването на страната.

Скандалите са многобройни. "Тапетният" е свързан със скъпо струващия ремонт на премиерското жилище и опита на премиера да го прокара за сметка на държавния бюджет. После идват конфузните му усилия да спаси съпартиеца си Оуен Патерсън от наказание заради незаконен лобизъм. Както е известно, Патерсън в крайна сметка подаде оставка, а в неговия избирателен окръг либералите прекършиха доминацията на консерваторите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК