С трогателни думи ЕС отдаде почит към паметта на Давид Сасоли

Той издъхна на 65 години в Италия, след като беше приет в болница

11.01.2022 | 18:10 Редактор: Жаклина Иванова

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Той издъхна на 65 години в Италия, след като беше приет в болница, заради нарушение на работата на имунната му система.

Със спуснати наполовина знамена и затрогващи думи Европейският съюз отдаде почит към паметта на Давид Сасоли.

В изявление председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, посочи, че ще го запомни като истински приятен, защитник на справедливостта и солидарността.

"В продължение на повече от десетилетие работа в Европейския парламент Сасоли беше в постоянна защита на Съюза и неговите ценности", посочи тя.

"Искрен и отдаден на европейската идея. Вече ни липсват неговата човешка топлина, щедрост, дружелюбност и усмивка. Искрени съболезнования на семейството и приятелите му", сподели в Twitter Шарл Мишел.

Съболезнования към семейството му изразиха и лидерите на страните членки. Президентът Румен Радев заяви, че кончината на Сасоли е тъжен момент за Съюза.

Бившият журналист и лявоцентриски политик беше избран за председател на Европейския парламент през 2019 година.

Здравето му обаче се влоши тежко през септември миналата година. Тогава беше приет в болница с тежък случай на пневмония, причинена от бактерията легионела. Върна се за кратко към задължението си през ноември, но на 26 декември беше хоспитализиран в Италия, където издъхна от усложнение, причинено от нарушение на функцията на имунната система.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК