Недостиг на работници в Германия, страната се нуждае от мащабна имиграция

Работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, посочват експерти

11.01.2022 | 16:26 Редактор: Жаклина Иванова
Недостиг на работници в Германия, страната се нуждае от мащабна имиграция

Германия ще се нуждае от широкомащабна имиграция, за да предотврати сериозният недостиг на работна ръка да подкопае производителността и да застраши успешния енергиен преход. Това каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Днес имаме 300 000 свободни работни места и очакваме този брой да се повиши до милион или повече. Ако не запълним тази разлика, ще имаме реални проблеми с производителността", изтъкна той на пресконференция.

Докато подобряването на обучението и гъвкавостта при комбинирането на работа със семейството би помогнало, по-голямата имиграция би била от съществено значение "за инженери, за занаятчии и за лицата, полагащи грижи (болногледачи). Ние трябва да организираме това", отбеляза Хабек.

Германският икономически институт изчислява, че работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото по-млади, които ще навлязат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона през 2021 г. въпреки коронавирусната пандемия, предаде БНР.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна имиграция, намаляващата работна сила представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко служители са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-голяма продължителност на живот.

Управляващите партии се съгласиха в своите коалиционни преговори да намалят пречките за квалифицирани работници от чужбина и да направят работата отново по-привлекателна с различни мерки, включително вдигане на минималното трудов заплащане в страната до 12 евро на час.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК