Затягат Ковид мерките в Австрия, цивилни полицаи ще дебнат за нарушители

Задължително е носенето на маски на открито, ограничават достъпа до търговската мрежа

10.01.2022 | 21:30 Редактор: Теодора Патронова
Затягат Ковид мерките в Австрия, цивилни полицаи ще дебнат за нарушители

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че от утре се засилва контролът за спазване на противоепидемичните мерки.

Ще има нови ограничения, които предвиждат задължително носене на маски от типа FFP2 на открито и достъп до търговската мрежа единствено за ваксинирани и оздравели. Засиленият контрол ще се изпълнява от дежурни служители и полицаи в цивилно облекло. Клиентите ще трябва да представят документ при влизане в магазина или най-късно на касата. Изключение правят единствено магазините за стоки от първа необходимост, например магазините за хранителни стоки.

Полицията поема ролята на "партньор на населението", до санкции ще се прибягва в случай, че е невъзможен диалог. Полицаите, които патрулират по районите, ще извършват и проверки в магазините, съобщи БТА.

На 81 000 търговски обекта са изпратени ръководства и видеофилми, съдържащи информации за правилна проверка на документите, включително и за разпознаване на фалшиви сертификати.

Съобщено беше също така, че от средата на ноември, когато влезе в сила локдаун за неваксинираните, в Австрия са били извършени 1,5 милиона проверки, по 30 000 дневно. Наложени са над 20 000 глоби. От 20 декември до днес по границите са направени 1,3 милиона проверки и 5100 души не са били пуснати в Австрия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК