След години агония - разрешиха евтаназия на колумбийка

Не искам да страдам повече, уморена съм, боря се да си отдъхна, мотивира решението си Марта Сепулведа

09.01.2022 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева
След години агония - разрешиха евтаназия на колумбийка

Колумбийката Марта Сепулведа, с амиотрофична латерална склероза, получи право да умре с достойнство. Евтаназията ѝ първоначално беше отменена през септември, няколко часа преди извършването.

В крайна сметка Сепулведа получи правото да избере само смъртта. Тя почина на 08 януари, на 51-годишна възраст в Колумбийския институт "Инкодол" в град Меделин. Тя води неуморна борба за упражняване на правото си да умре с достойнство, което в Колумбия е законно от 1997 г., въпреки че не е практикувано до 2015 г.

Случаят на Сепулведа стана известна миналия септември, когато в репортаж на "Каракол Нюз" разказа за желанието си да умре

"Не искам да страдам повече, уморена съм. Боря се да си отдъхна", каза жената.

Откакто е диагностицирана, тя започва да губи сила в краката си, става ѝ все по-трудно да ходи на дълги разстояния.

Часове преди процедурата по евтаназия да бъде извършена през септември "Инкодол" решава да я отмени като "има актуализирана концепция за здравния статус и развитието на пациента", с която "се дефинира, че не се изпълват критериите за терминално състояние, така както се разглеждат от закона".

Вчера здравната институция даде разрешение и "процедурата беше извършена", информира местният вестник "Ел Коломбиано", цитиран от БГНЕС.

Евтаназията се случва само ден след тази на Виктор Ескобар, на 60 години, страдащ от хронична обструктивна белодробна болест, диабет и хипертония, наред с други проблеми. Той стана първият колумбиец, получил право на евтаназия, без да е терминален пациент и изразил желание за "достойна смърт".

Колумбия е първата страна в Латинска Америка, която декриминализира евтаназията и е една от малкото в света, където тя е законна. Евтаназията трябва да е заявена доброволно и извършена от лекар.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК