fallback

СЗО: Омикрон да не се подценява, вкарва в болница и убива

Здравните системи са изправени пред сериозен риск

08.01.2022 | 13:35 Автор: Ваня Кузманова

Световната здравна организация с предупреждение за Омикрон. Генералният директор заяви, че вариантът не трябва да се подценява и да се определя като "лека" форма на коронавируса.

Според последните проучвания, вероятността Омикрон да протече тежко е по-малка в сравнение с предишните варианти на Ковид. Но рекордният брой заболели от него поставя здравните системи под сериозен натиск, предупреди Световната здравна организация. 

"Макар че Омикрон изглежда по-малко тежък в сравнение с Делта, особено при ваксинираните, това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Също като предишните варианти, Омикрон води до хоспитализации и убива хора. Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по света и това води до фатални изходи не само от Ковид-19, но и от други болести и наранявания", заяви Тедрос Гебрейесус.

Генералният директор на Световната здравна организация подчерта, че ваксинацията остава най-надеждната превенция срещу хоспитализацията. 

По данни на СЗО през последната седмица броят на заразените в световен мащаб се е увеличил със 71%. 90% от най-тежките случаи са при неваксинирани хора. 

Във Великобритания редица болници обявиха, че се намират в критична ситуация заради липсата на персонал и нарастващия брой пациенти. Франция и Сърбия също обявиха, че здравните им системи са изправени пред сериозно предизвикателство. 

Заради ежедневния ръст на заболелите в Германия, властите въведоха допълнителни мерки. Вече и ваксинираните ще трябва да представят негативен тест при посещаване на заведение. Изключение от правилото са хората с поставени бустерни дози.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback