Руска рулетка или оправдан риск: Какво ще стане, ако всички се заразим с Ковид-19?

Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо

08.01.2022 | 06:50 Редактор: Жаклина Иванова
Руска рулетка или оправдан риск: Какво ще стане, ако всички се заразим с Ковид-19?

В дискусията за Ковид-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо.

Директорът на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване - Тобиас Курт, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо.

"Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог.

"Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които Ковид-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации, пише DW.

"Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът.
С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване, би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", предупреждава Тобиас Курт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК