Германско проучване: Лекият Ковид-19 също уврежда редица органи

Коронавирусът може да повлияе на функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците

06.01.2022 | 16:36 Редактор: Жаклина Иванова
Германско проучване: Лекият Ковид-19 също уврежда редица органи

Дори и леко протичане на Ковид-19 може да увреди сърцето, бъбреците или белите дробове. До това заключение стигат германски учени. Според изследването на учените от университетската клиника в Хамбург, леките и средните по тежест случаи често водят до тромбози във вените на краката.

За проучването на хамбургската клиника, носещо заглавието "Hamburg City Health Study", са били изследвани 443 пациенти с Ковид-19, които не са били ваксинирани. То е започнало в средата на 2020 година. В продължение на десет месеца след заразата с коронавирус участниците в изследването са били обстойно преглеждани - медиците са следили функциите и структурата на сърдечно-съдовата и кръвоносната система, белите дробове, бъбреците и мозъка.

Повечето участници в проучването са били без симптоми или с леки до умерени симптоми към момента на заразата. 93 процента от тях са се лекували в домашни условия. Нито един не е бил приет в интензивно отделение, пише DW.

Няма данни за увреждания на мозъка

Резултатите от проучването показват, че при изследваните пациенти капацитетът на белите дробове е намалял с 3% в сравнение с друга контролна група, филтрацията на белите дробове - с 2%. Изследванията на сърдечната дейност са установили намаляване на изпомпването на кръвта средно с 1% до 2%. Освен това нивата на кардиалния тропонин (протеинов комплекс), чието повишаване е свидетелство за увреждания на сърцето - се били увеличили с 14%.

Според учените от Хамбург, при пациентите с Ковид-19, са установявани два до три пъти по-често венозни тромбози в краката, отколкото в контролната група.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК