На Острова обмислят да използват кучета, които надушват Ковид-19

Животните имат по-добра успеваемост при засичането на вируса в хора от бързите тестове

02.01.2022 | 15:10 Редактор: Здравко Черкезов
На Острова обмислят да използват кучета, които надушват Ковид-19

Училища, болници и компании в Обединеното кралство обмислят да използват кучета, които да надушват Ковид като нов начин да засичат вируса като допълнение към стандартните методи за тестване, пише Financial Times.  

Британско проучване публикувано през май месец от група академици открива, че кучетата имат по-добра успеваемост при засичането на Ковид-19 в хора от бързите тестове, като изостават съвсем малко от "златния стандарт" на PCR тестовете.  

Наблюдава се все по-голям интерес в страната към това дали могат да използват кучета, за да засичат наличието на инфекция на входовете на нощни клубове, заведения, конферентни зали, училища, болници и летища.

Amazon Studios, американската компания за продукция и разпространение на филми наскоро използва специално обучени кучета, за да провери над 200 актьори и други членове на екипа при заснемането на пълнометражен филм в Лондон.

През есента британското правителство проведе разговори с консорциума от академици дали да използва кучета за засичане на Ковид, преди срещата по въпросите на климата COP26. Тогава на събитието в Глазгоу имаше хиляди посетители дневно.

В крайна сметка министрите решиха да не използват кучетата заради евентуални "културна чувствителност" към животните от страна на делегатите, които бяха от над 200 държави.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК