Съдът призна Гилейн Максуел за виновна в сексуален трафик на непълнолетни

Някои от жертвите са били на 14 години

30.12.2021 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева

Британката Гилейн Максуел, смятана за дясната ръка на финансовия магнат Джефри Епстийн, е призната за виновна в сексуален трафик на непълнолетни момичета, които са били малтретирани от Епстийн. 60-годишната Максуел може да прекара остатъка от живота си зад решетките.

Тя е призната за виновна по пет от шестте обвинения. Най-сериозното от тях е за сексуален трафик на непълнолетни.

Присъдата беше постановена след пет пълни дни на обсъждане от 12-членно жури в Ню Йорк. Все още обаче се очаква произнасянето на официалната присъда. Процесът продължи един месец. През този период четири жени са дали показания. Те заявили, че са били малтретирани от Епстийн между 1994 и 2004 година. В съдебната зала Максуел не показала признаци на емоция. Само си наляла чаша вода, от която отпила. 

"Пътят към справедливостта беше твърде дълъг, но правосъдието днес беше раздадено. Искам да похваля храбростта на вече порастналите момичета, които излязоха от сенките и влязоха в съдебната зала. Тяхната смелост и желание да се изправят срещу насилника си направиха днешния резултат възможен", заяви главният прокурор на Ню Йорк Деймиън Уилямс.

Защитата ма Максуел вече заяви, че ще обжалва съдебното решение.

"Ние твърдо вярваме в невинността на Гилейн", категоричен беше адвокат Боби Стърнхайм.

Жените, които свидетелстваха срещу Максуел заявиха, че присъдата носи утеха за всички и ясно се показва, че никой не е над закона.

Максуел е била дългогодишен съдружник на осъдения за сексуален тормоз на непълнолетни Епстийн. Някои от жертвите са били на 14 години. Епстийн посегна на живота си през 2019 година, докато чакаше съдебен процес по обвинения в сексуален трафик.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК