Как Германия може да промени глобалния бизнес на канабис?

Страната ще бъде най-голямата държава в света, която ще легализира лекия наркотик

29.12.2021 | 11:36 Редактор: Теодора Патронова
Как Германия може да промени глобалния бизнес на канабис?

На този етап всичко, което новото германско коалиционно правителство е казало, е, че ще разреши "контролираната продажба на канабис на възрастни за развлекателни цели в лицензирани магазини" - съобщение, което издигна пазара на канабис на нови висоти и предизвика сериозни тревоги у други европейски държави, пише Forbes.

Предложението за създаване на регулиран пазар за продажба и консумация на марихуана от възрастни и за насърчаване на по-широка политика по отношение на наркотиците - включваща регулирани и облагани с данъци дрогерии, контрол на качеството и ефективни закони за защита на младежите - фигурираше в споразуменията, договорени между партиите от германската коалиция, водени при строга конфиденциалност след изборите през септември.

Въпреки че не е определен график за въвеждане на законодателството, "планът все пак може да се окаже прецедент, който да промени глобалния бизнес с отглеждане и продажба на марихуана и който ще бъде внимателно наблюдаван от други държави, които се заиграват с либерализирането на своите закони за наркотиците", пише Financial Times.

Макар че според действащото германско законодателство консумацията на канабис не е незаконна, закупуването на наркотика е забранено. Това е противоречива позиция, както в други европейски държави, включително Нидерландия, Португалия и Испания, където притежаването на малки количества канабис все още представлява гражданско нарушение, като в същото време той е достъпен в "толерирани" кафенета или социални клубове за канабис.

Германия ще бъде най-голямата държава в света, която ще легализира канабиса, след Уругвай, Канада, Малта и 18 щата в Съединените щати.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК