Колко ще струват опустошителните природни бедствия през тази година?

Десет от най-разрушителните климатични събития са стрували общо 170 млрд. долара за щети

27.12.2021 | 12:05 Редактор: Теодора Патронова
Колко ще струват опустошителните природни бедствия през тази година?

Десет от най-разрушителните климатични събития през тази година са стрували общо 170 млрд. долара за щети, според ново проучване на Christian Aid.

Ураганът Айда, тропическа буря, която през август връхлетя голяма част от източната част на САЩ с проливни дъждове, уби най-малко 95 души и струваше на икономиката 65 млрд. долара. Месец по-рано наводненията в Европа причиниха 240 смъртни случая и икономически загуби за 43 млрд. долара, според проучване, публикувано от британската благотворителна организация Christian Aid. Наводненията в китайската провинция Хенан през юли отнеха живота на повече от 300 души и причиниха загуби за над 17 млрд. долара.

Тази година се очаква за шести път глобалните природни бедствия да струват над 100 млрд. долара, се посочва в доклада, като се цитира застрахователят Aon Plc.  И шестте години са се случили след 2011 г.

Южен Судан беше засегнат от наводнения, които принудиха почти един милион души да напуснат домовете си, а Източна Африка беше опустошена от суша. Това подчертава несправедливостта на климатичната криза, посочва Christian Aid, която предупреждава, че подобни събития ще продължат при липсата на конкретни действия за намаляване на емисиите.

Според доклада Парижкото споразумение за глобалното затопляне, което има за цел да задържи повишаването на глобалните температури под 1,5 градуса по Целзий, няма да постигне целите си, ако не бъдат предприети по-спешни действия.

През 2022 г. трябва да се направи повече за предоставяне на финансова помощ на уязвимите държави, включително фонд за справяне с щетите, причинени от изменението на климата - нещо, което не беше постигнато на тазгодишните глобални преговори за климата в Глазгоу, според проучването.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК