fallback

Ердоган оптимист, прогнозира двуцифрен ръст на БВП

Турският президент: Причината е добре обмислената парична политика

26.12.2021 | 12:40 Автор: Здравко Черкезов

Турската икономика ще постигне двуцифрен темп на растеж до края на 2021 година. Това прави станата "изгряваща звезда на XXI век", каза президентът на Турция Реджеп Ердоган. 

"Турция е "изгряваща звезда" благодарение на добре обмислена политика. Тя се превърна в една от двете страни в света, чийто икономически растеж през първата година на пандемията беше положителен. Ще постигнем двуцифрен ръст на БВП за тази година", каза турският лидер в реч пред функционерите на управляващата партия в провинция Газиантеп.

По думите му, когато ръководената от него Партия на справедливостта и развитието е дошла на власт в Турция през 2002 г., резервите на Централната банка са били едва 27,5 млрд. долара, а дългът към МВФ - 23,5 млрд. долара.

"Днес говорим за 120 милиарда долара в резерви на Централната банка и никакъв дълг към МВФ. Годишният размер на износа на Турция достигна рекордните 221 милиарда долара... Наскоро се опитаха да предизвикат паника в страната с безпрецедентните опити за манипулиране на валутния пазар, но решихме този проблем само за един час", добави Ердоган.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback