Италия и Франция искат преразглеждане на бюджетните правила на ЕС

Макрон и Драги все пак заявиха, че "трябва да намалим задлъжнялостта ни"

23.12.2021 | 21:00 Редактор: Теодора Патронова
Италия и Франция искат преразглеждане на бюджетните правила на ЕС

Франция и Италия призоваха за по-благоприятно отношение към инвестиции, които насърчават дългосрочния растеж, като това може да е начало на мащабни промени във фискалните права на ЕС, предава Bloomberg.  

“Трябва да разполагаме с повече място за маневри и за достатъчно ключови разходи за бъдещето, за да подсигурим своя суверенитет,” пишат френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Марио Драги в обща статия публикувана от Financial Times.

Наскоро двете страни бетонираха своя съюз със символичното подписване на договор за сътрудничество и двамата лидери призоваха за преразглеждане на бюджетните правила на ЕС, които са замразени до края на 2022 година заради пандемията.

Макрон и Драги все пак заявиха, че "трябва да намалим задлъжнялостта ни." Германия е начело на група страни от ЕС, които изразиха опасенията си от безконтролно харчене, ако правилата бъдат разхлабени. Въпреки всичко двамата лидери подчертаха, че сегашната финансова рамка е "неясна и прекомерно сложна."

Високите нива на дълга не могат да бъдат понижени "чрез по-високи данъци или неустойчиви понижения в социалните разходи, нито пък можем да зачеркнем растежа чрез твърде големи фискални корекции," пишат лидерите в статията за  Financial Times. "Нашата стратегия е да ограничим повтарящите се публични разходи чрез разумни структурни реформи."

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК