Всичко, което трябва да знаем за френското председателство на ЕС

Ще дава тласък на законодателните процедури, които е избрала да включи в програмата

22.12.2021 | 12:32 Редактор: Теодора Патронова
Всичко, което трябва да знаем за френското председателство на ЕС

На 1 януари французин няма да стане председател на Европа, но Франция ще бъде неин двигател. Като глава на Съвета на Европейския съюз тя ще може да влияе на съставянето на европейското законодателство.

Фойерверките на Нова година ще се изстрелят и Франция ще поеме юздите на Съвета на ЕС за шест месеца. Еманюел Макрон представи във вторник приоритетите на френското председателство на Съвета на ЕС, наречено PFUE (ФПЕС). Но с какви средства ще разполага реално Франция, за да влияе на европейското законодателство? Le Figaro прави обобщение с помощта на Пиер Саглиер, длъжностно лице от Съвета на Европейския съюз. 

В какво ще се състои председателството на Съвета на ЕС?

След Португалия и Словения дойде ред на Франция. Всяка държава членка на Европейския съюз застава начело на председателството на Съвета на Европейския съюз за период от шест месеца по предварително определен ред. Съветът на ЕС, наричан още дом на държавите членки, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент е една от трите институции, които разработват и приемат европейските закони. Шест месеца е твърде кратък период, за да се придвижат напред приоритетите на председателството, имайки предвид, че ЕС е съставен от 27 държави членки.

"Продължителността на преговорите в рамките на законодателна процедура на европейско ниво е приблизително две години. Много рядко законодателна процедура би могла да бъде започната и завършена за 6 месеца в рамките на председателството на една държава", потвърждава европейското длъжностно лице Пиер Саглиер.

Ето защо от влизането в сила на Договора от Лисабон през 2007 г. всяка държава членка, председател на Съвета, съобразява програмата си с две други държави, които я предшестват или са след нея. Председателското трио фиксира по този начин целите в по-дългосрочен план, а именно 18 месеца, за да осигури продължителността на законодателната програма.

Каква ще е ролята на Франция?

Именно Франция, която организира работата на Съвета на министрите, ще дава тласък на законодателните процедури, които е избрала да включи в програмата. Контролът върху програмата е истинско предимство за Франция.

"Държавата, която решава какво и при какви условия ще се обсъжда, се ползва с огромно влияние“, потвърждава Пиер Саглиер. Държавата председател обаче е гарант за единството на тази институция и "ролята ѝ ще бъде най-вече да намира компромис между държавите членки – тя трябва да представлява общия европейски интерес, а не своя собствен", уточнява европейското длъжностно лице.

Също така Франция ще има функцията на представител на държавите членки.

"Веднага щом един законопроект е договорен с Европейския парламент (който споделя законодателната власт със Съвета), държавата председателка на Съвета на ЕС представлява позицията на 27-те държави членки, а не тази на Франция", напомня европейското длъжностно лице.

За да бъдат приети успешно законопроектите, предложени от Европейската комисия, "френското председателство трябва да успее да изслуша и обедини позиции, които понякога са много противоположни, и да намери компромиси между тях", продължава Пиер Саглиер, който не пропусна да припомни, че държавите членки винаги маневрират при приемането на европейските закони, тъй като "никой законопроект не влиза в сила на европейско ниво без съгласието на Европейския парламент и Съвета на ЕС".

Каква роля ще играят министрите от френското правителство?

Съветът на ЕС се събира в 10 различни структури, които отговарят за различни сфери на действие (Общи въпроси, Земеделие, Транспорт). Всеки министър от френското правителство ще е председател на структура на Съвета в област от неговата компетентност до юни 2022 г. Така  Клеман Бон ще е председател на Съвета по общи въпроси, който ръководи големите институционални въпроси на Съюза, докато Джералд Дарманин ще е председател на Съвета на вътрешните министри и ще има тежката задача да достигне до консенсус между 27-те държави членки по въпросите за имиграцията. например.

Бруно льо Мер ще отговаря за тази мисия в Съвета по икономика и финанси. Единственото изключение от правилото е Съветът по външни работи, който разполага с постоянен президент, назначен от Европейската комисия, и в този период ще остане под председателството на испанеца Жозеп Борел.

Съветът на ЕС често е бъркан с други две институции, познати в европейски мащаб – Европейският съвет и Съветът на Европа. Европейският съвет, който наистина се помещава в сградите на Съвета на ЕС няколко пъти в годината, е съставен от 27 държавни глави от ЕС и има постоянен президент – Шарл Мишел. Съветът на Европа, чието седалище е в Страсбург, обединява 47 държави членки и не е институция на Европейския съюз.

За да бъде показано действието на Европейския съюз пред френските граждани, са предвидени близо 400 събития във Франция и в 27-те държави членки, които ще определят ритъма на това председателство, докато Швеция не го вземе през втората половина на 2022 г.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК