Мащабен педофилски скандал разтърси Католическата църква в Испания

Започнало е разследване на 251 членове на духовенството

20.12.2021 | 20:49 Редактор: Тодор Петров
Мащабен педофилски скандал разтърси Католическата църква в Испания

В продължение на три години испанският вестник El Pais събира множество показания на жертви на сексуално насилие в Църквата. Според вестника, общият им брой достига 1237 от 30-те години насам, а събраните показания показват, че може да има и хиляди други.

След Франция, и Испания има право на свой скандал, свързан с педофилия в Църквата. Разследването е било предадено на Ватикана, който от своя страна е започнал вътрешна проверка. 

"Църквата е започнала мащабно разследване на 251 членове на духовенството и няколко миряни от религиозни институции, обвинени в сексуално насилие срещу малолетни", съобщава El Pais. 

Има най-малко 1237 жертви от 30-те години до днес

Събраните обвинения и свидетелства се отнасят до събития, случили се между 1943 и 2018 г., описани в доклад, предаден на папата на 2 декември, уточнява вестникът, който публикува първите анонимни данни от случаите.

Испанската епископска конференция от своя страна заявява готовността си да проведе разследване на всички случаи на насилие и призовава всички жертви да подадат жалби. По-голямата част от случаите - 77%, се отнасят до религиозни ордени, които не са под властта на епископите.

Църквата: Случаите са "много малко на брой"

Испанската Католическа църква повтори, че не знае точно колко случая на насилие е имало в страната, въпреки че уверява, че не са много. Въпреки това вестникът вече е събрал 600 съобщения на имейл адреса, посочен за събиране на жалби. От 2001 г. Ватиканът съобщава, че са получени 220 жалби за сексуално насилие в Испанската църква, обяснява говорител на испанската Епископска конференция. 

Излиза, че докладът на El Pais е събрал повече жалби за три години, отколкото конференцията за последните 20 години. Вестникът ще публикува историите зад всяко деяние, заедно с показанията на жертвите, след като на първо време показа само списък с детайли от тези деяния.  

Превод от френски: Деница Костова 

Снимка: БГНЕС
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК