"Таен списък" с начални дати за вариантите на коронавируса: Планирана ли е пандемията?

Единствената манипулация тук е самият "календар"

18.12.2021 | 11:34 Редактор: Жаклина Иванова

В интернет се разпространява "таен списък" със стартовите дати за различните варианти на коронавируса, който има за цел да докаже, че върлуващият сега вариант Омикрон е бил планиран. Каква е истината?

Още през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса. Сега тези теории отново се разпространяват масово. Става дума за снимки на списък, който доказвал, че пандемията е била "планирана".
Таен план? В това няма нищо вярно.

"Появи се нов вариант на име Омикрон. ТЕ промениха своя план - появата му всъщност беше предвидена за май 2022. Какъв фарс!", пише един потребител, а друг отбелязва: "Омикрон е фейк!! Още на 6 август изтече информацията, че пускането му е било планирано за май 2022". Трети потребител заключава: "Омикрон беше предсказан, всичко това е било планирано".

Единствената манипулация тук е самият списък - след проверка на фактите DW установява, че той е пълна измислица. На първо място, проучванията са показали, че този списък няма никаква връзка с посочените в него организации. Нищо вярно няма и в отбелязаните "стартови дати" на вирусните варианти, които, впрочем, изобщо не съвпадат с действителното време, в което се появиха за пръв път.

Делта мутацията например беше регистрирана за пръв път през октомври 2020, а не както се твърди в списъка през юни 2021. Освен това е известно, че вирусните варианти възникват по естествен начин и затова няма как да бъдат планирани.

DW помоли за становище всичките четири организации, споменати в т.нар. календар на вирусните варианти. В отговор говорител на СЗО заяви, че това не е документ на СЗО, и че вирусните варианти няма как да бъдат предсказани.

"Нямаме нищо общо с тази фалшива графика", заяви и говорител на Световния икономически форум, а от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отговориха съвсем кратко: "Това твърдение е невярно".

Категоричен отговор даде и американският университет "Джонс Хопкинс": "Вече беше доказано, че тези твърдения са напълно неверни, а "Джонс Хопкинс" няма нищо общо с разпространяването на тази дезинформация".

И наистина: още през лятото беше установено, че списъкът е фалшив, но въпреки това той беше публикуван и споделян отново и отново.

Т.нар. календар не е първата лъжлива информация за някакъв уж таен план за пандемията. Така например вече на няколко пъти се появяваха фалшиви новини с обвинения към Международния валутен фонд или към германското правителство, че били замислили и планирали избухването и развоя на пандемията. И двете твърдения са доказано неверни.

Снимка: DW

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК