Радикализират се антиваксърите и отричащите Ковид-19 в Германия

Епицентър на протестите е провинция Саксония

17.12.2021 | 13:15 Редактор: Теодора Патронова
Радикализират се антиваксърите и отричащите Ковид-19 в Германия

Който следва самообявилата се "Свободна Саксония" в социалната мрежа Telegram, ще остане с впечатлението, че Германия се намира в ситуация на катастрофа. Новините там са потискащи, говори се за вилнеещи банди от наемници и за тълпа от биячи, които били превзели улиците на градовете. Твърди се, че е обявена "война на противниците на ваксините", която се водела от режима на един деспот.

Десетки хиляди хора четат тези разгорещени и често пъти подстрекателски съобщения. И не само това. Чрез социалната мрежа Telegram често се организират и нелегални събирания. Такива имаше в последните дни в десетки градове, а на места се стигна и до изстъпления и раняване на полицаи.

Епицентърът на тези протести е провинция Саксония. Протестите обикновено се прикриват под етикета "гражданско недоволство". На пръв поглед най-обикновени, честни и съвестни граждани са се събрали, за да изразят спонтанното си недоволство от мерките за ограничаване на контактите и евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация. Както и срещу политиката на управляващите.

Според наблюдатели обаче, участниците в тези сборища са всичко друго, но не и безобидни. Бенямин Винклер от фондацията "Амадео Антонио" наблюдава развитието на ситуацията в Саксония от години и не вижда нищо спонтанно в тези протести, пише DW.

"Преобладаващата част от онези, които излизат по улиците, са от средите на дясноекстремистката сцена, от т.нар. Граждани на райха, привърженици на конспиративни теории, хулигани и хора от алтернативните среди на езотериците", казва той. А протестът все повече се подкрепя и от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", която има силни позиции в Саксония.

Все по-радикални стават и протестите. Наскоро привърженици на "Свободна Саксония" се бяха събрали пред дома на саксонския министър на здравеопазването - с факли в ръце и барабани те крещяха и я освиркваха. На мнозина това сборище напомни за годините на уличния терор, организиран от националсоциалистите.

Граждански активисти като Дорита Корте от град Плауен също смятат, че средите на десните екстремисти и на отричащите коронавируса междувременно стават все по-радикални. 

Новият министър на вътрешните работи Нанси Фейзър обяви, че ще подложи на много внимателно наблюдение социалната мрежа Telegram и че срещу подстрекателствата, насилието и омразата в мрежите ще се действа много по-решително.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК