Пекин продължава да губи приятели в Централна и Източна Европа

Словакия е поредната страна, укрепила връзките си с Тайван

13.12.2021 | 17:18 Редактор: Здравко Черкезов
Пекин продължава да губи приятели в Централна и Източна Европа

Докато ново, потенциално скептично към Китай правителство пое управлението на Германия, Пекин продължава да губи приятели в Централна и Източна Европа.

Словакия се присъединява към Чехия, Естония и Литва в укрепването на връзките си с Тайван, сигнализирайки, че влиянието на Китай в Централна и Източна Европа и Балтийските страни все повече ерозира въпреки заплахите на Пекин да предприеме действия срещу страни, които се ангажират с острова, пише Emerging Europe.

Китай претендира за суверенитет над Тайван, който де факто е независим от Пекин от 1949 г. и е демократична държава от началото на 90-те години.

В обръщение към учредителното заседание на Тайванско-Словашката комисия за икономическо сътрудничество в столицата на острова Тайпе Карол Галек – държавен секретар в Министерството на икономиката на Словакия, който ръководи делегация от повече от 40 официални лица, бизнес дейци и учени, коментира на 6 декември, че Тайван е вторият по големина азиатски инвеститор в страната.

"Тайван е успешен пример, че дори малък играч може да стане глобален лидер в изследванията и разработките", казва Галек.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК