Жертвите на най-опустошителното торнадо за Кентъки надхвърлиха 50 души 

Възможно е броят им да достигне до 100

11.12.2021 | 19:36 Редактор: Здравко Черкезов

Повече от 50 души са загинали при най-опустошителното торнадо за американския щат Кентъки. Възможно е броят им да достигне до 100. В Илинойс торнадо срути частично покрива на склад на компанията Амазон и хвана в капан около 100 работници.

Стихията се извила над щата Кентъки през нощта. Торнадото минало през фабрика за свещи в град Мейфийлд, в която през това време имало около 110 души. А след него от сградата останали само купчина развалини.

Това е най-натовареното време в годината за служителите, а фирмата е най-големият работодател в района.

"Щетите са огромни. Това е най-лошата серия от торнада в историята на щата. Националната гвардия участва в издирването на хора", обяви губернаторът на Кентъки Анди Бишиър. 

Утрото обаче разкри истинския мащаб на опустошените градове. В друг град в щата – Монет, един човек е загинал и петима са сериозно ранени, след като старчески дом се оказва на пътя на торнадо. Опустошителната стихия беше проследена и от така наречените ловци на стихии.

"Това тук е суперклетката. Торнадото се движи със скорост от 80 км/ч", обясни ловецът на стихии Арън Джейджак.

В Илинойс покривът на разпределителния център на компания Amazon е сринат след стихията. Има ранени и една жертва. Вероятно торнадо е ударило и пожарната служба в град в Тенеси. Очаква се лошото време със силни ветрове, дъжд и сняг, а на места и торнада, да засегне 35 милиона американци.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК