Папата критичен след опит на ЕК да преименува Коледа: Спомнете си за нацистите

"Много диктатури са се опитвали да направят това", заяви той

10.12.2021 | 19:47 Редактор: Искра Ангелова

Папа Франциск с остър тон към Европейската комисия. Светият отец определи като "диктатура" предложението на комисията вместо "Коледа" да се използва "празничен сезон".

Той предупреди Европейския съюз да зачита разнообразието и да не тръгва по пътя на идеологическия колониализъм.

"Това е анахронизъм. Много диктатури са се опитвали да направят това. Помислете за Наполеон, помислете за диктатурите на нацистите и комунистите. Това е мода на разводнен секуларизъм. Това никога не е работило", заяви той.

Протест срещу документа имаше и от редица десни политици. След критиките насоките бяха оттеглени. За това съобщи лично еврокомисарят по равенството, изготвил наръчника.

"Инициативата за изготвяне на насоки трябваше да постигне важна цел - да илюстрира разнообразието на европейската култура и да покаже приобщаващия характер на Европейската комисия към всички сфери на живота и вярванията", написа комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

В защита на документа се обявиха представители на групата на либералите в Европейския парламент.

"Твърденията за "потискане" на идентичността са неоснователни и неискрени. Освен по отношение на Коледа, в ръководството за вътрешна комуникация имаше и препоръки за използването на полово неутрални обръщения като "уважаеми колеги" вместо "дами и господа", заявиха те.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК