Инфекции, зарази и смъртни случаи: Ситуацията в затворите по време на пандемия

Животът на много затворници е поставен под риск, тъй като имат хронични заболявания

08.12.2021 | 11:26 Редактор: Жаклина Иванова
Инфекции, зарази и смъртни случаи: Ситуацията в затворите по време на пандемия

Инфекции, смъртни случаи, ваксинация: страните от ЕС следят зорко броя на заразите и публикуват най-различни данни, свързани с Ковид-19. Почти нищо обаче не се знае за ситуацията в затворите. Какво се случи там?

"Разболях се от Ковид-19 миналия декември, тогава близо половината затворници бяха болни." Това разказва Вангелис Статопулос, който изтърпява присъдата си в затвора в Лариса, Централна Гърция. Помещението, в което е бил настанен заедно с още близо 60 души, е било с големина около 110 кв.м.

По време на пандемията започнаха да се появяват все повече статистики за заболеваемостта в по-гъсто населени пространства, в които по-често се стига до огнища на зараза - като домовете за възрастни хора и приютите. Но така и не излезе официална информация за положението в затворите. Заедно с 11 редакции от European Data Journalism Network Дойче Веле събра данни за затворите в 32 страни, от които става ясно колко инфекции и смъртни случаи е имало там.

"Много затвори са препълнени", казва консултантът на здравна програма на Световната здравна организация (СЗО), насочена към местата за изтърпяване на наказания за лишаване от свобода Филипа Алвес де Коста. При евентуална инфекция с коронавирус много от затворниците са застрашени от тежко протичане на Ковид-19, тъй като имат хронични заболявания или пък са пристрастени към наркотици.

Де Коста отбелязва, че огнищата на инфекциите в затворите засягат не само обитателите им, но и посетителите и служителите. Според едно изследване от САЩ, условията в затворите причиняват и много инфекции извън килиите. През 2020 година коронавирусът се разпространи мълниеносно в американските затвори. Национално изследване тогава установи, че броят на инфекциите в райони с препълнени затвори се покачва по-бързо, отколкото в други региони на страната, пише DW.

Според авторите на проучването, масовите задържания зад решетките в САЩ са причината за над половин милион допълнителни зарази с коронавирус, до които се е стигнало във или в близост до затворите. В Съединените щати има общо над 2 милиона затворници.

В страни като Германия, Белгия и Унгария новите затворници са били изолирани от другите, както и задържаните лица със симптоми.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК