Проучване: Ефективността на лечението на Ковид-19 може да се повлияе от пола

Някои пациенти със сериозни белодробни инфекции, свързани с коронавируса, се лекуват с дексаметазон

07.12.2021 | 10:45 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Ефективността на лечението на Ковид-19 може да се повлияе от пола

Някои пациенти със сериозни белодробни инфекции, свързани с Ковид-19, се лекуват с дексаметазон - синтетичен хормон с противовъзпалително и имуносупресивно действие.

Но проучване на изследователи от Университета в Калгари показва, че това лечение е наистина ефективно само при пациенти от мъжки пол, при жените изглежда, че ефектите му са слаби или дори нулеви. Откритие, което може да има важни последици за лечение на тежки случаи на Ковид-19.

Дексаметазонът се използва от няколко години за лечение на различни възпалителни и автоимунни заболявания, засягащи кръвта или костния мозък, бъбречни проблеми, множествена склероза и тежки алергии.

Този стероиден хормон също се използва за намаляване на риска от мозъчен и белодробен оток и се използва в някои капки за очи, назални спрейове и капки за уши.

Стероидите бяха първите лекарства, считани за ефективни в началото на пандемията от Ковид-19. Те обаче успяват само умерено да намалят броя на смъртните случаи и изследователите не разбират напълно начина им на действие.

Намаляване на броя на смъртните случаи, но само при мъжете

За да се разработи ефективно лечение, става необходимо да се разбере напълно как имунната система реагира на инфекция със SARS-CoV-2.

По-специално, е важно да се определи защо някои хора се разболяват сериозно и заболяването протича в по-тежки форми, докато други развиват малко симптоми и защо някои лекарства - особено стероидите - действат много добре, но не при всички пациенти.

Д-р Джеф Биернаски и д-р Брайън Ип са разгледали въпроса. Двамата специалисти и техните сътрудници се стремят да разберат по-добре ползите от лечението и механизмите на действие на стероидите при инфекция със SARS-CoV-2.

В същото време те са се опитали да определят причините, поради които клиничното проследяване на приложението на стероиди при пациенти с Ковид-19 е било ефективно само при някои мъже, но не при жени.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК