Протести блокираха цяла Сърбия

Гражданите искат отменяне на два закона и освобождаване на всички арестувани от минали демонстрации

04.12.2021 | 21:12 Редактор: Здравко Черкезов
Протести блокираха цяла Сърбия

Граждани блокираха днес пътищата на повече от 50 населени места в Сърбия, като някъде се стигна до конфликти и инциденти, съобщи "Данас". На някои места протестите са приключили около 16:30 часа.

Група от присъстващите на надлеза край магистралата на Газела запалили факли и ги хвърляли по гражданите, които били отдолу. Мъжете избягали, а група демонстранти хукнали да ги преследват, но не се стигнало до сериозни инциденти, уточнява изданието.

Инициатор на блокирането на движението е организацията "Върви – промени", начело със Саво Манойлович.

Протестите се организират с искане да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, да се изтеглят Законът за експроприацията и Законът за референдума и народната инициатива. "Хората трябва да дойдат, защото това е въпрос на всички граждани и надхвърля всякакви партийни цветове", каза Манойлович за "Данас."

Към протестиращите се присъединиха все повече известни личности като актрисата Анита Манчич и карикатуристът Душан Петричич и бяха изработени първите банери.

Лидери и членове на Партията на свободата и справедливостта (ССП) също присъстваха на блокадата на Газела.

Вицепрезидентът на партията Мариника Тепич, заяви, че е тук, за да подкрепи гражданите в техния " обективен и добре аргументиран бунт".

На въпрос дали може да се очаква Вучич да оттегли спорните закони, тя отговори, че "проблемът е, че всички виждаме един човек, от когото зависи всичко". Според нея, Законът за референдума и народната инициатива трябва да бъде потвърден, защото референдумът за конституционните промени е насрочен за 16 януари.

"Тези закони са просто капката, която преля и която засегна хората пряко. Затова те се разбунтуваха. От десет години сме свидетели на ограбване на медии, на публични компании, на съдебната система, а сега това дойде и в нашия двор", каза Тепич, цитиран от БГНЕС.

Организацията "1 от 5 милиона" винаги участва в протестите, винаги е на улицата, защото когато институциите не работят и когато режимът на Александър Вучич и неговата партия погребват институциите, тогава улицата се превръща в институция и става начин да се борим и да покажем недоволството си. Т

е могат да кажат, че ни е нямало, или че е имало няколко хиляди, но това е картината на случващото се в Сърбия и единственият начин и единствената причина, поради която "1 от 5 милиона" вярва, че може да бъде различно и че нещо може да се промени", каза съпредседателят на движението Мартин Бежинаревич.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК