Ще се окаже ли моделът на Ердоган пагубен за турската икономика?

Лирата е загубила повече от 40% от стойността си спрямо щатския долар тази година

02.12.2021 | 21:50 Редактор: Жаклина Иванова

Турският президент Реджеп Ердоган внезапно смени финансовия си министър. А задълбочаващите се разногласия, заради агресивното понижаване на лихвените проценти, продължават.

Турската лира е загубила повече от 40% от стойността си спрямо щатския долар тази година, което я прави най-лошо представящата се валута. Но Ердоган следва твърдо неконвенционалния подход за намаляване на лихвения процент. Модел, който не е споделян от повечето управители на централни банки.

 "Ердоган е трудно прогнозируем, но той показва в последните 20 години много сериозни икономически успехи. Увеличението на раждаемостта, на стандарта, на доходите са въпрос на икономическо учудване", посочи финансистът Кольо Парамов.

Финансистът обаче очаква сериозен пик на икономиката.

"При едно население - активно и младо, и при тези силни успехи в заетостта, при тези сериозни преразпределения на доходите, ще се гради новият живот на турските граждани", добави той.

Не така смята брокерът Димитър Георгиев.

"Все се надявам, че разумът ще надделее. Случвало се е и преди – президентът ще преглътне едно-две увеличения на лихвите проценти и ще спре да говори как има световен заговор срещу Турция и как всички се опитваме да манипулираме тяхната валута", каза той.

Последните новини от Анкара не успокояват инвеститорите. След едва 12 месеца като финансов министър Лютфи Елван е освободен. Новият финансов министър ще е досегашният му заместник Нуреддин Небати, който се смята за близък до бившия икономически министър Берат Албайрак, зет на Ердоган.

Самият Елван е сред критиците на намаляването на лихвите на Централната банка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК