fallback

Великобритания предприема нова офанзива срещу укриването на данъци

Финансовият министър на страната Джордж Озбърн обяви, че скоро ще бъдат улеснени процедурите за налагане на наказания.

12.04.2014 | 16:46 Автор: Мариета Иванова

Великобритания започва нова нормативна офанзива срещу укриването на данъци. Финансовият министър на страната Джордж Озбърн обяви, че скоро ще бъдат улеснени процедурите за налагане на по-тежки наказания на нарушителите. Статистиката сочи, че Великобритания губи по 5 млрд. лири на година от укриване на данъци. Това е около 1/7 от общата несъбираемост, достигаща средно около 35 млрд. лири.

В момента британските данъчни служби трябва да докажат, че даден гражданин на страната умишлено е насочил средства в чужбина, за да избегне плащането на данъци. До санкции се стига след дълги съдебни процедури, а наказанията в повечето случаи са минимални. Новата идея на Джордж Озбърн планира 5-кратно увеличаване на броя на разследванията срещу укриване на данъци и улесняване на процедурите за налагане на ефективно наказание. Великобритания работи с 50 други държави по пилотен проект за споделяне на информация за потенциални нарушители на данъчните закони. Проектът се координира пряко от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

И докато дискусията за укриването на данъци се фокусира предимно върху Вирджинските и Каймановите острови, все повече британски министри акцентират, че не малко данъкоплатци пренасочват парите си към Лихтенщайн, Люксембург и Швейцария.

 

fallback
Още от Свят
fallback