Вижте евентуалния наследник на Зоран Заев в Социалдемократическия съюз

Димитър Ковачевски обяви кандидатурата си за лидерския пост на партията

27.11.2021 | 17:30 Редактор: Здравко Черкезов
Вижте евентуалния наследник на Зоран Заев в Социалдемократическия съюз

Основният заподозрян за лидерския пост в Социалдемократическия съюз (СДСМ) сегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски не чака дълго, за да обяви кандидатурата си за креслото на Зоран Заев.

Само 12 часа след като ръководните органи на СДСМ приеха оставката на Заев и обявиха дата за избирането на нов председател, Ковачевски съобщи, че ще се кандидатира на предстоящите вътрешнопартийни избори.

"В рамките на 7 дни ще изготвя програма и ще внеса кандидатурата си за председател на СДСМ. Това е партията с най-голям кадрови потенциал и има голям брой от изтъкнати членове, които могат да бъдат отлични кандидати. Процедурата е демократична и всеки, който изпълнява условията може да се кандидатира. Това, което е най-важно е да се обединим всички около новоизбрания лидер", каза Ковочевски пред местно седмично издание.

47-годишният заместник-финансов министър в правителството на РС Македония Димитър Ковачевски се сочи от десетина дни като най-вероятният наследник на досегашния премиер Зоран Заев, припомнят от БГНЕС. Миналата седмица Ковачевски участва заедно със Заев в преговорите с лидера на албанската формация "Алтернатива" Африм Гаши, която се очаква да се включи в новата правителствена коалиция с нов министър-председател.

Димитър Ковачевски, който е роден в гр. Куманово през 1976 г., е доктор на икономическите науки. Той следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира (ExEd по дигитален маркетинг) в бизнес училището в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър той работи в редица телекомуникационни оператори като "Дойче Телеком", One -vip и A1. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той бе част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от пандемията на коронавирус.

След втория тур от местните избори на 31 октомври Заев съобщи, че ще се оттегли от поста на министър-председател, включително и от този на лидер в управляващия СДСМ.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК