Гърция кляка пред Ковид-19: Болниците са препълнени, смъртността е висока

Правителството на Мицотакис не обмисля налагането на модела на Австрия

24.11.2021 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
Гърция кляка пред Ковид-19: Болниците са препълнени, смъртността е висока

Държавните болници в Гърция са препълнени с пациенти заради четвъртата вълна от пандемията на Ковид-19. Частните здравни заведения ще съдействат при спешни операции, съобщават гръцките медии.

Здравните експерти се притесняват, че в първите две седмици на декември епидемиологичната обстановка, освен в Северна Гърция, ще се влоши и в област Атика, съобщава електронното издание на в. "Етнос". От здравното министерство планират разкриването на още Ковид и реанимационни легла в държавните болници. 

"В кулминацията на четвъртата вълна сме", заяви министърът на здравеопазването на Гърция Танос Плеврис, цитиран от в. "Прото тема". 

По думите на Плеврис не се планира въвеждането на мерки за ваксинирани лица. Ако се прецени, че са необходими още ограничения, то те ще засегнат само хора, които не са ваксинирани.

Според информация на "Етнос", правителството на Кириакос Мицотакис не обмисля налагането на модела на Австрия с въвеждане на локдаун и не смята да разшири обхвата на задължителната ваксинация за определени професии, предаде БТА. 

Ако до началото на декември няма стабилизиране на епидемиологичните показатели, ще се мисли за нови мерки, за да се предотврати взрив на пандемията по време на Коледните празници.

Вчера в страната бяха регистрирани над 8 хиляди нови случая, като притеснение буди повишаването на броя на смъртните случаи. В рамките на една седмица от Ковид-19 са починали над 500 души. Пациентите в интензивните отделения са почти 600.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК