Каква е връзката между мигрена и шум в ушите?

Открита е значителна връзка между тинитуса и това от коя страна се усеща главоболието

23.11.2021 | 20:47 Редактор: Жаклина Иванова
Каква е връзката между мигрена и шум в ушите?

Шумът в ушите (тинитус) е често срещано явление и социално значим проблем, засягащ около 10% от населението. Съществуват около 200 различни състояния, които могат да причинят шум в ушите. Някои често срещани причини включват свързаната с възрастта загуба на слуха, тежка назална или синусова конгестия (запушване на носа или синусите), прекомерно натрупване на ушна кал, нарушение на темпоромандибуларната става и травма на главата и шията.

Въпреки че са рядко срещани, съществуват и някои сериозни причини за комбинирано главоболие с шум в ушите, като дисекация на каротидната артерия или травматично мозъчно увреждане, които е важно да бъдат взети под внимание като възможни диагнози.

Каква е връзката между мигрена и тинитус?

Хората, страдащи от мигрена, по-често имат тинитус. Според проучване сред студенти с мигрена е установена връзка между шума в ушите и мигрената. Това означава, че участниците в проучването с мигрена са по-склонни да имат и шум в ушите, отколкото тези без анамнеза (медицинска история) за главоболие.

Интересното е, че връзката е по-силна при тези, които страдат от мигрена с аура (класическа мигрена), отколкото при хората с мигрена без аура.

Освен това, проучване от 2018 г. е установило, че наличието на мигрена е свързано с над три пъти по-висок риск от развитие на тинитус. Установено е също, че страдащите от мигрена имат почти три пъти по-висок риск от развитие на други кохлеарни нарушения (заболявания на вътрешното ухо), отколкото хората без мигрена. Учените имат теория, че тази връзка може да бъде причинена от процес в мозъка, вместо от проблем с кохлеята (охлювът).

Открита е и значителна връзка между тинитуса и това от коя страна се усеща главоболието, което означава, че човек с шум в дясното ухо има тенденция да има и главоболие от дясната страна, същото се отнася и за лявата страна.

Също така тежестта на шума в ушите и главоболието съвпадат при почти половината от участниците в проучванията. Това означава, че когато главоболието става по-тежко, шумът в ушите също става по-силен и обратно.

Централната сенсибилизация може да обясни връзката между тинитус и мигрена. Централната сенсибилизация възниква, когато главният и гръбначният мозък развият повишена чувствителност както към болка, като при убождане с игла, така и към усещания, които не би трябвало да болят, като обикновено докосване.

При мигрена учените смятат, че нервните влакната, които произхождат от тригеминалния нерв, който е най-големият черепно-мозъчен нерв, освобождават възпалителни пептиди като субстанция Р и пептид, свързан с гена на калцитонин (CGRP). Тези пептиди могат да причинят пулсираща болка, свързана с мигрена.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК