Белгийският премиер осъди поведението на част от протестиращите в Брюксел

Трима полицаи са били ранени, а са задържани 44 нарушители на обществения ред

22.11.2021 | 17:25 Редактор: Теодора Патронова
Белгийският премиер осъди поведението на част от протестиращите в Брюксел

Белгийският премиер Александер де Кро определи поведението на част от участниците във вчерашните протести в Брюксел срещу противоепидемичните мерки като "чисто престъпление", съобщиха местни медии.

По неговите думи правото на протест и свободата на изразяване са важни, но е неприемливо заради тях да се стига до насилие, особено срещу полицията. Насилието няма нищо общо с личната свобода, допълва Де Кро.

По данни на белгийската полиция в неделните протести в столицата са участвали поне 35 000 души, а малка група целенасочено е предизвикала безредици. Медиите уточняват, че трима полицаи са били ранени, а задържаните досега са 44 нарушители на обществения ред.

Миналата седмица белгийското правителство реши да върне част от старите противоепидемични ограничения заради повишаването на броя на заболелите. Предвижда се до средата на декември всички, за които това е възможно, да работят от дома по 3-4 дни на седмица, съобщава БТА.

От следващия месец започва поставянето на трета доза ваксина на имунизираните (близо 90 на сто от пълнолетните). Властите изразиха готовност да предложат ваксини за децата над 5-годишна възраст, веднага щом учените дадат одобрение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК