Спипаха банда, крадяла и колела коне, но месото се продавало като говеждо

Откриха и гниещи отпадъци храна за хранене на свине, които са били смесвани в хамбургерите

19.11.2021 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
Спипаха банда, крадяла и колела коне, но месото се продавало като говеждо

Според официални лица в Южна Бразилия е арестувана банда от шестима души, обвинени в кражба на коне за клане и продажба на месото в ресторанти, маскирано като говеждо, съобщи Си Ен Ен.

В изявление на министерството на обществените работи на Рио Гранде до Сул (МОРВС) се казва, че бандата е разпространявала повече от 800 кг конско месо седмично в ресторанти в региона Каксиас до Сул. До 60% от ресторантите в района с говеждо месо в менюто неволно са купували конско месо от бандата, прикрито под формата на пържоли и хамбургери, съобщиха служители на общественото здравеопазване.

Инспекторите са открили и други форми на проблемно месо - включително гниещо свинско, пуешко и остатъци от храна от предприятия за хранене на свине - които са били смесвани в хамбургерите, се посочва в изявлението.

Длъжностните лица заявиха, че разследването е започнало преди два месеца, след като местната инспекция по селскостопанска защита е подала сигнал. Според прокурора Алкиндо Бастос, който координира операцията, съдебномедицинските тестове, извършени в ресторантите, продаващи хамбургери в Каксиас до Сул, потвърждават наличието на конска ДНК в храната.

Шестимата арестувани са обвинени и в управление на незаконна кланица с лоша хигиена, нехигиенични условия и без разрешение за преработка или продажба на всякакъв вид месо.

Съдия Мария Кристина Реч е наложила на шестимата превантивен арест в очакване на процеса, тъй като бандата представлява сериозна заплаха за общественото здраве, информира БГНЕС.

Случаят припомни хранителен скандал от 2013 г., при който властите в цяла Европа откриха широко разпространена употреба на конско месо в продукти, етикетирани като говеждо.

Много хора, които консумират месо в Обединеното кралство - където конското месо обикновено се смята за табу - бяха възмутени от разкритията. Друго откритие от същата година на свинска ДНК в продукти от говеждо месо предизвика особена загриженост у евреите и мюсюлманите, чиито диети забраняват консумацията на свинско месо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК