Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиан Курц

Той отрича всички обвинения

18.11.2021 | 21:22 Редактор: Искра Ангелова
Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиан Курц

В четвъртък австрийският парламент свали имунитета на консерватора Себастиан Курц, с което единодушно даде ход на разследването за корупция, заради което той се оттегли от поста си на канцлер по-рано тази година.

Курц, който през 2017 г. стана най-младият избран лидер в света с антимиграционна платформа, се оттегли през октомври, когато беше замесен в мащабно разследване за корупция, припомня АФП. Оттогава той е защитен от наказателно преследване по силата на факта, че е лидер на парламентарната група на своята Народна партия (АНП) и член на парламента.

Самият Курц по-рано заяви, че иска имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да продължи, като настоя, че иска да се бори с "фалшивите" твърдения, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, включително в канцлерството и финансовото министерство. Те проверяват твърденията, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, изкривени за подобряване на имиджа му.

Прокурорите също така подозират, че в замяна на провеждането на проучванията и на други възторжени публикации за Курц, един от големите таблоиди е получил изгодни публични реклами. Прокурорите твърдят, че Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на разследване във връзка с аферата, информира БГНЕС.

35-годишният Курц отрича всички обвинения.

Когато беше избран за най-младия правителствен ръководител в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на избирателите с твърдо консервативни ценности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато негов съюзник бе забъркан в корупционен скандал, което доведе до нови избори, на които Курц отново бе избран за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените.

Много политически анализатори очакват, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, колегата му консерватор Александър Шаленберг, "канцлер в сянка".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК