Чехия забранява достъпа до публични събития и услуги за неваксинираните

Отрицателните тестове вече няма да се признават за право на достъп до заведения

17.11.2021 | 22:14 Редактор: Жаклина Иванова
Чехия забранява достъпа до публични събития и услуги за неваксинираните

От понеделник Чешката република ще забрани достъпа до публични събития и услуги на хора, които не са ваксинирани срещу Ковид-19, съобщи министър-председателят Андрей Бабиш.

Отрицателните тестове вече няма да се признават за право на достъп до събития и заведения за услуги.

Ограниченията, които трябва да бъдат одобрени от целия кабинет в четвъртък, идват след рязкото увеличаване на броя на новите заразени до рекордните 22 479 души във вторник.

Много европейски държави, включително съседните на Чехия, Германия, Австрия и Словакия, регистрираха ръст на инфекциите и започнаха да затягат ограниченията за неваксинирани.

В сряда Словакия съобщи за рекорден брой случаи, а в Унгария и Полша броят им е най-висок от повече от шест месеца.

Чешката република, с население от 10,7 милиона души, спазва сравнително леки ограничения при последната вълна на Ковид-19, като правителството обещава да не затваря училища и да налага локдаун.

Правителството се противопостави на затягането на правилата, докато е в преход към нова администрация, но влошената ситуация в болниците го накара да обмисли ограничения за неваксинираните хора.

Във вторник болниците съобщават за 4425 пациенти с коронавирус, което е по-малко от половината от рекордните стойности, отчетени през март, съобщи Министерството на здравеопазването.

Страната е регистрирала общо 31 709 смъртни случая от коронавирус, като през последните дни дневният им брой е предимно над 60, информира БГНЕС.

Процентът на ваксинация в страната изостава от този в други държави - 57,6% от населението е напълно ваксинирано при средно 64,9% за ЕС, според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК