Европа е застрашена от прекъсване на тока тази зима

По-високата цена на природния газ повиши търсенето на петрол

17.11.2021 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова
Европа е застрашена от прекъсване на тока тази зима

Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима, поради недостатъчни газови резерви, а в дългосрочен план петролът може да поскъпне над 100 долара за барел, заяви главният изпълнителен директор на гиганта за търговия със суровини Trafigura.

Търсенето на петрол, въглища и природен газ, както и на метали като кобалт, никел и мед, рязко се повиши, тъй като световната икономика се възстановява от ограниченията на Ковид-19, предизвиквайки скокове на цените, които на свой ред застрашават икономиката.

Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордно високи стойности през тази година, което накара някои страни да реагират с извънредни мерки като ограничаване на цените и субсидии, но това може да се окаже недостатъчно, каза Джереми Уиър.

"Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ, не се запасяваме за зимния период. Ето защо съществува реална загриженост, че ако зимата е студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването в Европа", допълни Уиър на срещата на върха на FT Commodities Asia Summit.

Руският държавен газов монополист "Газпром", който е основен износител за Европа, започна да зарежда европейските си хранилища миналата седмица, но в понеделник обяви по-малък капацитет на газопроводите за декември.

Някои европейски законодатели обвиниха Москва, че ограничава доставките, за да окаже натиск върху Германия да ускори пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Русия отрече тези твърдения.

По-високата цена на природния газ повиши търсенето на петрол, като бенчмаркът за суров петрол тип Брент поскъпна с 60% от началото на годината и се търгува на цена над 80 долара за барел.

Изменението на климата оказва натиск върху петролните компании да се откажат от замърсяващите изкопаеми горива, а произтичащият от това спад на инвестициите в нов добив засилва натиска върху цените.

"Смятам, че в дългосрочен план се очертава известен проблем с цените на петрола, мисля, че 100 долара за барел е е много възможна цена", сподели Уиър, цитиран от БГНЕС.

Той предупреди и за значителен дефицит на кобалт, никел и мед, тъй като световното търсене на батерии за електромобили и източници на възобновяема енергия се увеличава.

"Някои от тези метали просто няма да бъдат налични поради нарастването на търсенето. Вече видяхме значително увеличение на търсенето не само от Китай, но и от САЩ и Европа и очакваме да станем свидетели на значителни дефицити при някои суровини", добави експертът.

Запасите от мед в складовете на Лондонската борса за метали и на Шанхайската борса за фючърси се движат около многогодишните ниски нива. Уиър заяви, че доставките на кобалт и никел също могат да станат проблемни, освен ако компаниите не успеят да пуснат в експлоатация съоръжения, които да направят работата в мините по-ефективна, без да правят компромиси със стандартите за безопасност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
В Австрия масово затварят заводи, защото не могат да си платят тока Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Чудесно просто...газовия котел и той работи на ток. Честито! Сигнализирай за неуместен коментар